Rode zwaailichten

Het is ongetwijfeld het favoriete speelgoed voor iedere jongen van zeven. Een rood zwaailicht. Al is het alleen maar zodat hij nu kan spelen alsof hij zelf brandweerman is. Maar ook voor volwassenen is een rood zwaailicht vaak een geliefd object. Wil je bijvoorbeeld een feestje bouwen dat je vrienden niet snel meer zullen vergeten? Dan is een rood zwaailicht zeker een waardevolle aanvulling. Veel zwaailichten worden ook gebruikt in het verkeer. De geel- en oranjegekleurde zwaailichten worden in het verkeer gebruikt door bijvoorbeeld wegwerkers. Een blauwe of rode zwaailamp mag je niet in of op de auto gebruiken. Dit is alleen toegestaan voor hulpdiensten. Koop een rood zwaailicht dus niet voor in of op je auto, want dan riskeer je een boete.

Hoe werkt een rood zwaailicht?

Een rood zwaailicht (en natuurlijk een zwaailicht in het algemeen) werkt eigenlijk heel simpel. Je hebt in het midden een lamp met daaromheen een spiegeltje die parabolisch is gedraaid. Deze spiegel vangt het licht van de lamp direct op en weerkaatst dit licht in een sterke lichtbundel naar buiten toe. Deze techniek bestaat al heel lang en werd vroeger ook al in de vuurtoren gebruikt. Om het effect zo groot mogelijk te maken moet de lichtbundel natuurlijk ook bewegen. Om dat te bereiken draait de lamp of de spiegel in de rondte door middel van een klein elektromotortje in de voet van het zwaailicht. Op die manier krijg je een bijzonder lichteffect dat je bovendien vaak van grote afstand kunt zien.

Drie soorten rode zwaailichten?

In totaal zijn er drie soorten rode zwaailampen die je kunt kopen. Het verschil zit hem vooral in de lamp. Je hebt namelijk rode zwaailichten met een halogeenlamp, met een flitslamp en met een ledlamp. Op dit moment is de standaard nog de halogeenlamp, maar dat is inmiddels aan het verschuiven richting de ledlamp. Halogeen geeft van zichzelf een sterk licht af, wat natuurlijk ideaal is voor gebruik in een rood zwaailicht. Een halogeenlamp is geen gloeilamp, maar in vergelijking met de andere twee opties lijkt deze daar wel het meeste op, zeker qua energieverbruik. De ledlamp komt qua lichtsterkte steeds meer in de buurt van de halogeenlamp, maar is zuiniger in gebruik.

Flitslamp

De flitslamp valt eigenlijk in een andere categorie dan de zwaailamp zelf. Vaak wordt deze techniek gebruikt langs wegwerkzaamheden. Deze techniek geeft wel een heel mooi effect. Waarschijnlijk ken je de flitslamp vooral als de flits van een camera. De flitslamp bevat xenongas waardoorheen een puls van ongeveer 300 volt wordt gejaagd door middel van een batterij en een condensator. Hierdoor ontstaat een effect waarbij het gas ioniseert en een fel licht ontstaat. Hoewel dit duidelijk zichtbaar is, zitten er ook nadelen aan de flitslamp. Bij veelvuldig gebruik ontstaat namelijk corrosie en slijtage. Ook het glas beslaat dan, waardoor het licht minder duidelijk zichtbaar is.

Ledlamp

Een ledlamp is weer anders. Voorheen werd led nog totaal niet bruikbaar voor sterke lichtbronnen zoals zaklampen en een rood zwaailicht. Maar de ontwikkeling van led is zo snel gegaan dat je nu ook met led sterk licht kunt opwekken. Hierdoor zijn ze inmiddels wel geschikt. Zoals je wellicht weet heeft led veel voordelen ten opzichte van zowel de halogeenlamp als de flitslamp. Led verlichting gaat namelijk langer mee en verbruikt ook nog eens veel minder stroom. Ook gebruikt led een relatief lage spanning en is de lamp daardoor minder vatbaar voor regen. Wat prijs betreft maakt het verder weinig uit of je een rood zwaailicht met een halogeenlamp of met een ledlamp koopt.

Waar mag je een rood zwaailicht wel en niet voor gebruiken?

Als je denkt aan een rood zwaailicht denk je waarschijnlijk aan de brandweer. Dat is ook precies de reden waarom je een rood zwaailicht niet in het verkeer mag gebruiken. Ook al zijn de lampen daarvoor geschikt voor. Het is dezelfde reden waarom ook een blauw zwaailicht niet is toegestaan. Deze worden namelijk gebruikt door de politie en ambulance. Om verwarring en verkeerde toepassing door het gebruik van een rood zwaailicht te voorkomen, mag je hem dus nadrukkelijk niet gebruiken in het verkeer. Doe je dat wel, dan kun je daar een boete voor krijgen. Daarnaast kan het ook verwarrend zijn voor andere weggebruikers, omdat ze je onterecht aan kunnen gaan zien voor een brandweerauto. Gelukkig zijn er nog opties over waarbij je een rood zwaailicht wel gewoon mag gebruiken. Bijvoorbeeld thuis in combinatie met een alarm of tijdens een feest.

Rood zwaailicht bevestigen

Het bevestigen van een rood zwaailicht kan op meerdere manieren. Het makkelijkste is een rood zwaailicht met een magneetvoet. Onder de voet van het zwaailicht bevindt zich een magneet met daaronder weer een beschermend laagje. Zo kun je het rode zwaailicht gemakkelijk op metaal bevestigen. Is er geen magneetvoet of metalen materiaal waar je hem op kunt bevestigen, dan kun je een rood zwaailicht ook monteren door middel van een beugel of een buis. Deze methode is overigens ook een stuk steviger. De meeste rode zwaailichten hebben aan de onderkant drie kleine gaatjes. Deze punten kun je dan gebruiken om schroeven op vast te draaien bij montage.

Voeding

Ga je een rood zwaailicht kopen, dan is het altijd belangrijk om te checken welke stroomvoorziening de zwaailamp heeft. Daar zijn namelijk meerdere mogelijkheden voor. Een rood zwaailicht werkt vaak standaard op 12 volt. Dat komt overeen met de spanning van de sigarettenaansteker in de auto. Je kunt ze ook aansluiten op een 12 volts accu. Wil je het licht flexibel kunnen gebruiken, kies dan voor een rood zwaailicht op batterijen. Buitenshuis is dat sowieso gemakkelijker. Voor professioneel gebruik werken sommige rode zwaailichten op 24 volt. Voor consumenten komt dit eigenlijk nooit voor. Bekijk bij de specificaties dus altijd even of de voeding bestaat uit batterijen of netstroom.

Vragen en advies

Kies het rode zwaailicht die je nodig hebt en ga aan de slag! Heb je vragen of heb je advies nodig bij het kiezen van een rood zwaailicht? Bel ons dan op 043-7820543 of neem contact op met onze klantenservice via dit formulier.

Klantenbeoordelingen

  Voor 22u besteld, morgen in huis.  Vanaf €50,- gratis verzonden.  Niet goed? Geld terug! 9,5
Perfect "Goed en goedkoop zwaailicht gevonden voor op mijn werkbus. De dag erna direct in huis" 9,5
Zeer Goed "Ik wist niet welk zwaailicht ik precies nodig had. De klantenservice heeft mij van prima advies voorzien." 8,8
  Op de hoogte blijven van alle aanbiedingen?
Overige links