Oranje zwaailichten

Een oranje zwaailicht zorgt voor een goede zichtbaarheid bij gevaarlijke en bijzondere situaties. Denk aan werkzaamheden of omstandigheden waarbij de kans bestaat dat je voertuig niet voldoende of niet tijdig door de andere weggebruikers wordt gezien. In zulke gevallen is het volgens de Europese regelgeving ECE REG 65 verplicht om een zwaailicht te voeren. Let wel: voertuigen met een oranje zwaailicht krijgen geen speciale voorrangsrechten op de weg. Als je een oranje zwaailicht op je voertuig hebt gemonteerd, dan dien je dus nog steeds even veel rekening te houden met de andere weggebruikers en dien je voorrang te verlenen volgens de gebruikelijke verkeersregels.

Wanneer kies je voor een oranje zwaailamp?

Misschien twijfel je of je voertuig wel genoeg opvalt en overweeg je om een oranje zwaailamp te kopen. Een normale personenauto zal met de autolampen doorgaans voldoende opvallen. In zo’n geval is het dan ook niet de bedoeling om een oranje zwaailamp te gebruiken. Een oranje zwaailicht is pas van belang om op je voertuig te plaatsen, wanneer er sprake is van een uitzonderlijke situatie. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan situaties waarbij een voertuig extreem groot is. In zo’n geval moet er vaak wel ontheffing worden ontleend alvorens je de weg op mag. Ook komt een oranje zwaailicht goed van pas bij voertuigen die langzaam rijden, zoals een tractor. Daarnaast mag je een oranje zwaailicht gebruiken als je langs of op de weg hulp verleent, een voertuig repareert of werkzaamheden verricht. Een oranje zwaailicht valt op bij de andere weggebruikers. Zo kunnen je medeweggebruikers in zulke gevallen hun rijgedrag aanpassen. Op deze manier voorkom je dat je te laat door andere weggebruikers wordt opgemerkt en worden onveilige situaties zoals een botsing voorkomen.

Hoe kies je het juiste oranje zwaailicht?

Oranje zwaailampen zijn in vele soorten en maten te verkrijgen. De ene zwaailamp is de andere niet. Allereerst is er een verschil tussen een zwaailicht en een flitslamp. Wat betreft het lamptype kun je de keuze maken uit een halogeenlamp, een LED lamp of een Xenon lamp. De oranje zwaailicht led lamp is de beste optie als je energiezuinige verlichting wenst. De voeding van de lamp kan verschillen tussen een batterij of elektronisch. Wil je een elektronische lamp, dan kun je een keuze maken uit een oranje zwaailamp 12 Volt, 24 Volt en 48 Volt. Er bestaan ook zwaailampen die werken op een sigarettenplug. Verder dien je een keuze te maken uit het aantal flitsen per minuut dat je wenst. Je kunt hierbij kiezen uit 40, 80 of 90 flitsen per minuut. Sommige zwaailichten bieden aanvullende opties, zoals de mogelijkheid om de flitssnelheid in te stellen. Op basis van deze opties kun je een oranje zwaailicht kopen dat het beste bij jouw voertuig en doeleinde past. De specificaties kort op een rij:

  • oranje licht;
  • zwaailamp of flitslamp;
  • type lamp: halogeenlamp, LED lamp of Xenon lamp;
  • voeding: batterij of elektronisch (12V, 28V of 48V);
  • flitsen per minuut: 40, 80 of 90.

Bevestigen van een oranje zwaailicht

Het is van groot belang dat je zwaailicht op de juiste manier wordt bevestigd. Wij bieden een groot assortiment oranje zwaailichten aan die op diverse manieren bevestigd kunnen worden. Zo kun je een keuze maken uit een 1-punts, 2-punts of 3-punts bevestiging. Of je maakt een keuze uit een klembevestiging, flexibele bevestiging, magneet bevestiging, bevestiging met zuignap of een buisbevestiging. Deze verschillende manieren van bevestigen zorgen ervoor dat je een passende keuze kunt maken voor de bevestiging die voor jouw voertuig of ander doeleinde geschikt is. Het oranje zwaailicht dient verder op zo’n manier te zijn gemonteerd, dat het lichtsignaal van het oranje zwaailicht vanaf minimaal een afstand van 20 meter rondom het voertuig te zien is. Dit signaal wordt op anderhalve meter boven het wegdek gemeten. Dit kan betekenen dat voor één voertuig wellicht meerdere lampen nodig zijn, bijvoorbeeld een oranje zwaailicht aan de voorzijde en een oranje zwaailicht aan de achterzijde van het voertuig. Voordat je de weg op gaat, doe je er goed aan om te testen of je oranje zwaailicht op zo’n manier bevestigd is dat deze goed zichtbaar is.

Oranje zwaailamp kopen

Wil je online een oranje zwaailamp kopen, dan kun je op onze website goed terecht. Wij beschikken over vele soorten zwaailampen en flitslampen, waardoor er altijd een lamp tussen zit die bij je past. Op de specifieke productpagina’s staat er per oranje zwaailicht aangegeven welke eigenschappen die lamp bezit. Ben je er na deze uitleg nog niet helemaal uit welk oranje zwaailicht een goede keuze is voor jouw gemotoriseerde voertuig en het doeleinde, dan is dit geen probleem. In zo’n geval kun je met ons contact opnemen. Wij hebben namelijk ruime kennis en expertise in huis over ieder soort oranje zwaailicht dat wij aanbieden. Wij informeren en adviseren je dan ook graag. Heb je een keuze gemaakt en heb je een oranje zwaailamp besteld, dan kun je de zwaailamp meteen monteren en de weg op gaan. Om een oranje zwaailicht op een gemotoriseerd voertuig te gebruiken, heb je namelijk geen vergunning nodig.

Vragen en advies

In het verkeer mag je alleen een gele of oranje zwaailamp gebruiken. Andere kleuren, zoals een blauwe zwaailamp, zijn slechts toegestaan voor hulpdiensten. Gebruik je toch een blauw zwaailicht en komt de politie je tegen, dan kun je rekenen op een boete. Het gebruik van een blauw zwaailicht is bovendien erg verwarrend voor je medeweggebruikers, wat tot gevaarlijke situaties kan leiden. Mocht je dus op zoek zijn naar een zwaailicht waarmee je wel de weg op mag, dan maakt je met een oranje zwaailicht een goede keuze. Heb je vragen over oranje zwaailampen, heb je vragen over welke van onze zwaailampen te kiezen of wens je een meer technische vraag over zwaailichten te stellen? Bel ons dan op 043-7820543 of neem contact op met onze klantenservice via het contact formulier.

Klantenbeoordelingen

  Voor 22u besteld, morgen in huis.  Vanaf €50,- gratis verzonden.  Niet goed? Geld terug! 9,5
Perfect "Goed en goedkoop zwaailicht gevonden voor op mijn werkbus. De dag erna direct in huis" 9,5
Zeer Goed "Ik wist niet welk zwaailicht ik precies nodig had. De klantenservice heeft mij van prima advies voorzien." 8,8
  Op de hoogte blijven van alle aanbiedingen?
Overige links