Groene zwaailichten

Een groen zwaailicht kan op een voertuig gemonteerd worden om andere weggebruikers te waarschuwen. In Nederland is het niet toegestaan om in een personenauto gebruik te maken van een groen zwaailicht. Officieel mag dit licht alleen in het verkeer gebruikt worden door hulpverlening. De kleur is toegewezen aan ambulances en spoeddiensten bij grote calamiteiten. Naast de ambulance maakt de Koninklijke Marechaussee gebruik van een groen zwaailicht voor sporenonderzoek. Uiteraard mag je wel een groen zwaailicht in huis plaatsen als sfeermaker op een feestje. In ons assortiment verkopen we verschillende soorten groene zwaailichten.

Voeding van groen zwaailicht

Bij de aanschaf van een groene zwaailamp is het slim om te letten op de voeding. Als de zwaailamp in een auto wordt gebruikt, is 12 volt voeding voldoende. Dit wordt meestal gedaan als een personenauto tijdelijk wordt ingezet bij een calamiteit. De lamp kan dan aangesloten worden op de sigarettenaansteker. Professionele dienstauto’s of vrachtwagens zijn meestal uitgerust met een 24 volt aansluiting. In onze collectie verkopen we een groen zwaailicht op zowel 12 volt als een 24 volt aansluiting. Dit staat per zwaailicht netjes aangegeven, zodat je precies weet welke je moet hebben. Wil je een groen zwaailicht gebruiken voor feesten en partijen? Het is dan fijn als je een groen zwaailicht op een stopcontact kan aansluiten. Je kan hiervoor een speciale lichtnetadapter aanschaffen. Let hierbij wel goed op dat het vermogen van de lichtnetadapter gelijk is aan het vermogen van de zwaailamp. Voor een 12 volt aansluiting heb je een netadapter van 500 mA nodig.

LED lamp of flitsbuis?

Er zijn twee soorten zwaailichten waar je uit kan kiezen. Je kan kiezen uit een zwaailicht of een flitsbuis. Een flitsbuis knippert om de paar seconden in een groene kleur. De flitsbuis werkt met een vergelijkbare techniek als een flitser van een camera. Door de “flits” ontstaat er een groen knipperlicht in de lamp. Het grootste nadeel van een flitsbuis is de mechanische slijtage. De lamp is veel sneller versleten vergeleken met een zwaailicht. Het kost voor de lamp veel vermogen om elke paar seconde te flitsen. Een zwaailicht is een mooi alternatief voor een flitsbuis. Bij zowel een flitslamp als een zwaailicht wordt de LED lamp vaak gebruikt. Een LED lamp is duurzaam en verbruikt minder stroom. Een ander voordeel is dat de lamp minder gevoelig is voor wisselende weersomstandigheden.

Halogeen of Xenon verlichting?

Naast een LED lamp kom je in ons assortiment een zwaailicht met halogeen of Xenon verlichting tegen. Voor auto’s is halogeen nog steeds de meest gekozen lamp. De lampen zijn eenvoudig te vervangen en niet duur in aanschaf. Toch wordt er steeds vaker gekozen voor een LED lamp of Xenon verlichting. Halogeen heeft normaal een levensduur van ongeveer 1.000 uur. Maar als de lamp als flitser gebruikt wordt neemt de levensduur snel af. Je zal de lamp dus vaker moeten vervangen. Als een groen zwaailicht alleen sporadisch wordt gebruikt (voor de hulpdiensten alleen bij onverwachte calamiteiten), is de aanschaf van LED net te duur. Je haalt de kosten er niet uit omdat je de lamp te weinig gebruikt. Een alternatief is Xenon verlichting. Xenon gaat efficiënter om met energie en heeft een langere levensduur dan halogeen. Eén van de redenen waarom er gekozen wordt voor Xenon als alternatief voor LED is de zichtbaarheid. De lampen werken vergelijkbaar met een Tl-buis waar gas in zit. Dit zorgt voor een grotere lichtopbrengst en de lamp valt beter op in het verkeer. Doordat een groen zwaailicht gebruikt wordt om verkeersdeelnemers te waarschuwen is het een uitstekend alternatief voor LED of Halogeen, voor hulpdiensten dan.

Montage groen zwaailicht?

De montage van een groen zwaailicht is afhankelijk van het type lamp. Meestal is een groene zwaailamp een tijdelijke lamp die geplaatst wordt bij calamiteiten. De lamp kan bijvoorbeeld tijdelijk op een dak van een auto geplaatst worden. De meest gebruikte methode hiervoor is een magneetvoet. Dit werkt prima als de lamp tijdelijk op een dak geplaatst wordt, bijvoorbeeld bij een calamiteit. Is het de bedoeling dat de lamp permanent ergens op wordt gemonteerd, dan kan het zwaailicht eventueel met een schroefmontage gemonteerd worden. Hierbij maak je de lamp met schroeven rechtstreeks vast op de ondergrond. Boor de gaatjes hierbij altijd eerst even voor. Daarna schroef je het zwaailicht vast met de bijgeleverde schroeven. Een andere methode om een groen zwaailicht permanent te monteren is met een buismontage. Bij deze montage wordt er eerst een buis op een ondergrond, auto of boot gemonteerd. Aan deze buis wordt een groen zwaailicht vastgemaakt. Door gebruik te maken van een buis kan de lamp hoger gemonteerd worden. Voor hulpdiensten is dit handig om beter op te vallen in het verkeer. Vooral als de auto wat lager op de grond ligt.

Rotatiesnelheid van de lamp

Bij een groen zwaailicht zie je in de omschrijving de rotatiesnelheid per minuut staan. Je vindt hier het aantal omwentelingen of knippermomenten van de lamp per minuut. Dit geeft een goede indicatie van hoe snel de lamp knippert of draait. Als je kiest voor een flitslamp, dan staat er geen rotatiesnelheid vermeld maar een flitssnelheid. Lettend op de levensduur van de lamp is het slim om hierop te letten. Een flitslamp gaat zoals hierboven is uitgelegd minder lang mee. Bij een standaard groen zwaailicht zal altijd een rotatiesnelheid staan. Bij de luxe lampen is het zelfs mogelijk om de rotatiesnelheid in te stellen. Dat je de rotatiesnelheid kunt instellen kan handig zijn als je de lamp voor een feestje gebruikt. Je kan zo de rotatiesnelheid van de lamp afstemmen op het ritme en de beat. Wil je graag een groen zwaailicht kopen die je kan aanpassen op de muziek? Bekijk direct ons assortiment en zoek een nieuw groen zwaailicht uit.

Klantenbeoordelingen

  Voor 22u besteld, morgen in huis.  Vanaf €50,- gratis verzonden.  Niet goed? Geld terug! 9,5
Perfect "Goed en goedkoop zwaailicht gevonden voor op mijn werkbus. De dag erna direct in huis" 9,5
Zeer Goed "Ik wist niet welk zwaailicht ik precies nodig had. De klantenservice heeft mij van prima advies voorzien." 8,8
  Op de hoogte blijven van alle aanbiedingen?
Overige links