Flitslampen

Waarschijnlijk zie je regelmatig een politieauto of ambulancewagen voorbij rijden met een zwaailamp of flitslicht. Het is een teken dat er sprake is van een calamiteit en dat er snel naar de plek des onheils gereden moet worden. Ook bij werkzaamheden in het verkeer komen soms flitslampen voor. Gewone weggebruikers mogen niet zomaar een flitslamp gebruiken in het verkeer. Er zijn echter enkele uitzonderingen op deze regel. Wanneer is het gebruik van een flitslicht wel toegestaan?

Het gebruik van een flitslamp volgens de wet

Alle regels rondom het gebruik van een flitslamp zijn terug te vinden in de Regeling Voertuigen. Deze stelt dat het hebben van knipperende verlichting, zoals een flitslamp of flitslicht, niet is toegestaan bij voertuigen van particulieren. Hulp- en opsporingsdiensten vormen een uitzondering. Zo gebruiken politieauto’s en ambulances een blauw flitslicht om andere weggebruikers erop te attenderen dat ze even plaats moeten maken. Het gebruik van een blauwe flitslamp als gewone weggebruiker kan je een flinke boete opleveren. Hoewel een blauwe flitslamp niet mag, is een gele of oranje flitslamp in bepaalde omstandigheden juist verplicht. In de ‘Regeling Optische en Geluidssignalen’ staat dat auto’s bij wegwerkzaamheden wel een flitslamp moeten gebruiken. Om verwarring over het gebruik van een flitslamp te voorkomen is het belangrijk dat je je goed inleest in de regels. Daardoor wordt duidelijk wat wel- en niet is toegestaan wanneer je de weg op gaat.

LED flitslampen

Wegwerkzaamheden vormen altijd een risico in het verkeer. Als automobilist moet je in dergelijke situaties goed opletten. Het gebruik van een flitslamp of flitslicht kan helpen om de veiligheid te vergroten. Andere automobilisten weten dat ze iets rustiger moeten rijden. In onze webshop vind je een ruim assortiment aan flitslampen en flitslichten. Zo beschikt onze webshop over een aantal LED flitslampen van goede kwaliteit. Een LED flitslamp gebruikt weinig energie en wordt minder snel warm dan andere lampen. Het is zodoende een duurzame en veilige optie. Door de energiezuinigheid van deze lampen kun je veel geld besparen. Het installeren van een LED flitslamp op je auto of een ander motorvoertuig is gelukkig niet al te moeilijk. Je dient het op het dak van de auto te plaatsen en te verbinden met een controlekast. Met dit kastje kun je het flitslicht eenvoudig bedienen. Zo heeft het een aan-en-uitknop en een optie om in verschillende ritmes te knipperen.

Hoe werkt een flitslicht?

Niet alleen auto’s maken gebruik van flitslamp of flitslicht. Dit onderdeel komt ook voor in de scheepvaart. Denk bijvoorbeeld aan het zwaailicht dat wordt gebruikt door een vuurtoren. In feite maken alle overtuigen gebruik van dezelfde techniek. Daarbij draait een speciale spiegel om een lamp. De spiegel bundelt de lichtstraal, waardoor het net lijkt alsof het lampje draait en niet de spiegel. Dit is een optische illusie. In het verleden maakten flitslampen gebruik van een zogeheten flitsbuis. Deze techniek wordt nog steeds toegepast in fototoestellen. Het nadeel van een flitsbuis is echter dat het vrij snel versleten kan raken. Ook is het veel minder milieuvriendelijk dan een LED flitslamp. Zodoende wordt deze moderne en duurzame techniek steeds vaker toegepast. Een van de grootste voordelen van een LED flitslamp is dat het niet beïnvloed wordt door weersomstandigheden. In het regenachtige Nederland is dit uiteraard heel handig! Bovendien gaat een dergelijke flitslamp vrij lang mee. Het flitslicht is waarschijnlijk bovenop je auto gemonteerd en moet zodoende goed bestand zijn tegen regen en wind. Met het kopen van een LED flitslamp in onze webshop kies je voor duurzaamheid en kwaliteit.

Flitslamp auto kopen en plaatsen

Een flitslamp hoeft niet alleen op het dak geplaatst te worden. Ook de grill of achterruiten zijn prima plekken om dit onderdeel te plaatsen. Door het daar te plaatsen zorg je ervoor dat het oranje licht goed opvalt in het verkeer. Wie weet ben je in staat om zelf een bedieningssysteem in de auto te plaatsen. Met enig technisch inzicht is dit prima te doen. Plaats het systeem bijvoorbeeld tussen de voorstoelen, dat vaak een loze ruimte in de auto is. Het voordeel van deze plek is dat je in de auto zelf niet veel delen uit elkaar hoeft te halen. Bovendien bespaar je vrij veel kosten door zelf een bedieningssysteem te installeren. Wil je graag een flitslamp kopen om achter de grill en achterruit plaatsen? Leid dan de kabeltjes via de kabelruimtes naar het dashboard. De gemiddelde auto heeft achter het dashboard een aantal kabeldoorvoeren die onder de motorkap uitkomen. Deze zijn afgedekt met een rubberen kapje. De doorvoerkabels kunnen vervolgens gebruikt worden om het kabeltje van de accu naar de bediening te voeren. Maak voor de achterkant gebruik van de kokerbalken onder de portieren van de auto. Op deze plek zijn ook de kabels voor de verlichting terug te vinden. Vind je het zelf installeren van een flitslamp of flitslicht te ingewikkeld? Schakel dan een expert in of vraag advies aan onze klantenservice. Wij helpen je graag!

Vragen en advies

Flitslampen komen meestal voor in het verkeer. Toch wordt dit onderdeel soms ook voor andere doeleinden gebruikt. Zo is het zeer leuk om flitslichten te gebruiken op een feestje. Natuurlijk mag je daarbij wel meerdere kleuren gebruiken. Het flitsende oranje, blauw en geel zorgt voor een feestelijke sfeer! Wij beschikken over een ruim assortiment aan flitslichten. In onze webshop heb je de keuze uit diverse veilige betaalmogelijkheden. Bij een bestelling voor 22.00 uur wordt de flitslamp de volgende werkdag al bezorgd. Heb je vragen over zwaailampen, heb je vragen over welke van onze sets flitslamp te kiezen of wens je een meer technische vraag over zwaailichten te stellen? Bel ons dan op 043-7820543 of neem contact op met onze klantenservice via het contact formulier.

Klantenbeoordelingen

  Voor 22u besteld, morgen in huis.  Vanaf €50,- gratis verzonden.  Niet goed? Geld terug! 9,5
Perfect "Goed en goedkoop zwaailicht gevonden voor op mijn werkbus. De dag erna direct in huis" 9,5
Zeer Goed "Ik wist niet welk zwaailicht ik precies nodig had. De klantenservice heeft mij van prima advies voorzien." 8,8
  Op de hoogte blijven van alle aanbiedingen?
Overige links